sâmbătă, 7 iunie 2014

              Problema maidanezilor!Eutanasie sau adopţie?

    
     In ultimul timp,aud din ce in ce mai des,povesti despre cîini maidanezi care ataca cetăţenii,unii suferind muscaturi destul de alarmante,iar alţii au parte doar de o sperietura.Oricare ar fi problema,un lucru este cert,maidanezii au propriul instinct de turma,instinct dezvoltat si antrenat de răutatea oamenilor de cele mai multe ori.
       Pe de alta parte,nu putem compara un cîine de casa,tinut in puf,ingrijit,spalat,plimbat zilnic cu unul maidanez care trebuie sa lupte pentru a supravieţui.Aceasta situaţie este ceva de genul: prinţ si cerşetor.

            Ar merita cîinii maidanezi sa fie eutanasiati?
       Părerea mea este ca nu,deoarece fiecare fiinţa vie are dreptul la viaţa,iar oameni care fac acest lucru ar trebui sancţionaţi aspru de lege.Sunt maidanezi care ar trebui apreciati pentru ca de cele mai multe ori intervin si se lupta cu alti semeni pentru a nu muşca persoana care îi da de mîncare.Mie mi s-a întîmplat intr-o zi cînd mă intorceam acasă sa fiu urmărit de un maidanez si sa mă latre,avînd botul la picioarele mele,iar alti doi cîini au sarit pe el,l-au incoltit si l-au muşcat,punanadu-l pe fugă.Este vorba de cei doi cîini cărora le dau destul de rar hrana,dar care nu uita.
Un lucru este cert,cîinii sunt foarte credincioşi si nu pleacă de lîngă tine la greu,ştiu sa fie loiali si iubitori,iar acest lucru ar trebui sa le dea de gîndit si persoanelor care le doresc răul,căci am văzut de multe ori cîini călcaţi de maşină,otraviti,batjocoriţi,maltratati,lucruri destul de oribile,pe care doar un om cu ceva probleme psihiatrice le poate face pentru a crea suferinţă acestor animale.
Cu toate acest lucruri sunt de acord ca exista maidanezi care actioneaza în număr destul de notabil,care te incoltesc apoi te muşca,dar acest comportament este întărit si întipărit de foarte multe ori de anumite persoane care îi lovesc sau îi chinuiesc.
Agresivi sau blanzi,maidanezilor le-ar trebui un adapost.Ar fi o idee intersanta si metoda adoptiei,un program prin care o persoana poate adopta un maidanez,cu conditia sa aibe grija de el iar periodic sa fie vizitat de o echipa specializata pentru a vedea cum este tratat catelul.

          Cum ar trebui sa arate un adapost pentru maidanezi?
      Un adapost,conform dictionarului este  un “loc ferit(sau constructie)care apara,care protejeaza”(sursa:Dictionar al limbii romane contemporane,Vasile Breban).
Prin urmare,autoritatile ar trebui sa creeze astfel de adaposturi la periferiile oraselor,pentru a nu deranja populatia si pentru ca aceste animale sa poata sta in conditii de siguranta.
Un adapost ar putea fii format dintr-un teren marisor,de cateva hectare,imprejmuit,pentru ca animalele sa nu poata iesi,sa aibe medic vetrinar,paza,ingrijitor,un responsabil de curatenie.Ar trebui sa fie castrati,sa li se administreze vaccinurile,sai fie deparazitati si spalati.Hrana si apa sa fie asigurata si sa aibe suficient spatiu de joaca,nu ar strica si cateva mingii sau diferite articole cu care sa se poata distra.De asemena ar trebui sa aibe si un sistem de termoficare pentru a le asigura caldura iarna si racoare vara.

      In opinia mea,maidanezii ar trebui ocrotiti de lege,fiind fiinte vii necuvantatoare dar loiale,ar trebui sa aibe drepturi si sa aibe parte de ingrijire si de adapost.Stiu ca sunt cazuri de maidanezi agresivi cum a fost si cazul baietelului care a plecat de langa buncia lui si a fost sfasiat de maidanezi.Din pacate autoritatile ar trebui sa ia masuri pentru a-i aduna de pe strazi in adaposturi.

<A HREF="http://www.tripleclicks.com/14447646">
<IMG SRC="http://www.sfimg.com/SFIBanners/banner432.jpg" border="0"/ ></A>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu